סרטן כליות – גידולים בכליה

גידולים בכליה מתחלקים לאלה הנוצרים מתאי רקמת הכליה ההיקפית (הקרויים RCC- Renal cell carcinoma) ולאלו הנוצרים מהמערכת המאספת, המנקזת את השתן מהכליה (TCC -Transitional cell carcinoma). רוב הגידולים הם ממקור הרקמה ההיקפית. בשל זמינותם של אמצעי הדימות, כגון בדיקת על-שמע (אולטרה-סאונד), גידולים רבים של הכליה מתגלים באקראי.

גוש בכליה - סימפטומים

חולים רבים מאובחנים בעקבות בירור של מחושים בבטן, כאבים "בצד" ותלונות לא ספציפיות דומות. בסרטן הכליה רוב הגידולים קטנים מ- 4 ס"מ, בשלב מוקדם ועם שיעור החלמה גבוה. שלב המחלה נקבע על-סמך קוטרו של הגידול, התפשטותו לאיברים סמוכים, לכלי דם סמוכים או לבלוטות הלימפה. חלק קטן יופיע עם גרורות לאיברים רחוקים, בעיקר לריאות.

טיפול ניתוחי

הטיפול העיקרי בגידולי כליה הוא כירורגי – כריתת הגידול או כל הכליה, כולל מעטפותיה. יעילותם של טיפולי קרינה וכימותרפיה בסרטן הכליה מוגבלת. בשנות ה- 60 של המאה הקודמת הוכח שכריתה מלאה של הכליה, כולל כל המעטפות, משיגה שיעור ריפוי גבוה ומעלה ב- 90% את ההישרדות ל- 5 שנים, בגידולים שקוטרם עד 7 ס"מ. כלל זה נכון גם היום, בגידולים שקוטרם מעל 4 ס"מ.

בהמשך הצטבר ניסיון המוכיח שבמקרה של גושים בכליה הקטנים מ-4 ס"מ, ניתן להסתפק בכריתה חלקית של הכליה המשמעות היא כריתה של הגוש עם שוליים של רקמה בריאה באורך של מספר מ"מ, תוך שימור רוב רקמת הכליה. כך, ניתן למנוע אי-ספיקה כלייתית, שתיתכן על רקע פגיעה בכליה הבריאה הנותרת. מתקיים כיום מחקר שמטרתו מציאת הוריות נוספות לכריתת הגידול בלבד.

ניתוח לפרוסקופי

בעשור האחרון התפתחה גישה לפרוסקופית להוצאת כליה נגועה בשאת ממאירה. בשיטה זו הניתוח מבוצע באמצעות מספר פתחים קטנים בדופן הבטן והוצאת הכליה בחתך מינימלי, במקום שבו הכאב מורגש פחות. בדומה לניתוחים הפתוחים, גם בכריתה חלקית יש אפשרות לניתוח לפרוסקופי, אשר דורש מיומנות רבה של המנתח ושעדיין לא מיושם באופן נרחב.

"טיפול חודרני מינימלי" משמעו טיפול בגידול דרך העור ללא ניתוח, באמצעות החדרת מחטים המעבירות אנרגיה באמצעות הקפאה או גלי רדיו (radiofrequency). טיפולים אלה מתאימים לחולים בסיכון גבוה להרדמה ועם גידול קטן בפריפריה של הכליה. עם זאת, אין עדיין ניסיון רב בשיטות אלו.

גידולים בכליה יכולים להתגלות כשהם בקוטר של 15-20 ס"מ, ואף עם חדירה לוורידים הראשיים ולאיברים סמוכים. מכיוון שכירורגיה היא הטיפול העיקרי, היא מיושמת גם כאשר יש חדירה לווריד הנבוב או אף עד ללב ואפילו לכבד. בניתוחים אלה משלבים לרוב מנתחים מיומנים מכל תחום והתוצאות טובות.

מאמר "האם משתנים חוקי המשחק ברפואת הסרטן" של פרופ' ברגר (עמוד 64 עד 67)

הטיפול בחולה עם סרטן כליה וגרורות מרוחקות

אצל חולים עם גרורות של שאת של הכליה, הטיפול משלב כירורגיה ואונקולוגיה. בשנים האחרונות חלה פריצת דרך בתחום זה, שבו שנים רבות לא היה פתרון כלל. הופיעו מספר תרופות הפועלות על גורמי הגדילה, המעודדים את התקדמות הגידול (סוטנט, נקסבאר, פזופניב, טוריסל ואפיניטור). כיום נוהגים לנתח את הגידול ולתת את התרופות הללו דרך הפה. תופעות הלוואי סבירות, וניתן לעצור את התקדמות המחלה במספר שנים.

סרטן כליה מתקדם: מהם הסיכויים להגיע לריפוי מלא?

דילוג לתוכן